Εικόνες

Sunday, December 21, 2008

Νέα από τη Παλαιστίνη


Γάζα: Ζώνη Μετά Βίας Επιβίωσης - και Νεκρή Ζώνη εντός ολίγου...

«Με τις τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ να σκληρύνει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Γάζα, τα περισσότερα αναγκαία για την επιβίωση αγαθά εκλείπουν. Το κλείσιμο του κεντρικού ηλεκτρικού σταθμού πριν από 25 μέρες είχε τρομακτικά αποτελέσματα. Περισσότερο από το 75% της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζει σοβαρές διακοπές ρεύματος και μερικές περιοχές έχουν βυθιστεί εντελώς στο σκοτάδι».



Του Σάμι Χαμπίμ

3/12/2008

Οι διακοπές ρεύματος και τα καθημερινά μπλακάουτ είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση όλων των δραστηριοτήτων που εξαρτώνται απο την ηλεκτρική ενέργεια. Η εναπομείνουσα ενέργεια που παρέχεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο δεν είναι αρκετή για να καλύψει ολόκληρη την παράκτια Λωρίδα. Το αντλούμενο νερό δεν φτάνει σε όλες τις κατοικήσιμες περιοχές, τις φάρμες και τις κεντρικές δεξαμενές. Μηχανήματα για την αποχέτευση και την επεξεργασία των υδάτων έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Επιπλέον κάπου 77 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων διαφεύγουν στη Μεσόγειο μολύνοντάς την και βλάπτοντας αλιευτικούς πόρους σε καθημερινή βάση

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Επιτροπή Ενάντια Στον Αποκλεισμό (PCAS) βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, αλεύρι, μαγειρικά λάδια, κρέας, ρύζι και όσπρια δεν είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες. Και άλλα αγαθά δεν είναι διαθέσιμα όπως πρωτογενή υλικά για την λειτουργία μικρών βιοτεχνιών τροφίμων.

Οι εκτιμήσεις για την καθημερινή κατανάλωση των ακόλουθων προϊόντων τροφίμων στην Λωρίδα της Γάζας είναι: 867 τόνοι αλεύρι, 153 τόνοι ζάχαρης, 110 τόνοι ρυζιού, 75 τόνοι διαφορετικών ειδών λαδιών και 49 τόνοι χόρτων και λαχανικών. Σύμφωνα με την διεύθυνση των συνοριακών περασμάτων, μόλις το 15% των αναγκαίων αγαθών για τη Γάζα εισέρχεται από αυτά.

Μια σοβαρή έλειψη βασικών φαρμάκων έχει αγγίξει το 40%. Φάρμακα για το διαβήτη, την καρδιά, το άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις έχουν εκλείψει από τη Γάζα. Επιπλέον άλλων ειδών φάρμακα για τον καρκίνο, για τη νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Εξοπλισμοί αποστείρωσης, απολύμανσης και άλλοι ιατρικοί εξοπλισμοί, καθώς και ρούχα αντιμετωπίζουν μείωση μεγαλύτερη του 30%. Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη σε διαλύματα, χρωστικές ουσίες και εργαλεία εργαστηρίων. Αυτές οι ελλείψεις που φτάνουν το 40% επηρεάζουν άμεσα ασθενείς. Μερικά ιατρικά μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη ανταλλακτικών και συντήρησης. Εξαιτίας του αποκλεισμού τίποτα από αυτά δεν γίνεται. Ιατρικά μηχανήματα μετρήσεως αερίων θερμοκοιτίδων έχουν επηρεαστεί επίσης. Οι διακοπές ρεύματος και τα συνεχή μπλακάουτ κατέστρεψαν μέρος των μηχανημάτων και των συστημάτων προγραμματισμού τους. Βλάβες υπέστησαν τα τμήματα τομογράφων και ακτινών Χ του Ευρωπαϊκού νοσοκομείου και του νοσοκομείου Σίφα. Και είναι τόσο κρίσιμα για τη διάγνωση καρκινικών όγκων και άλλων ασθενειών. Ανταλλακτικά για ιατρικές οθόνες δεν είναι διαθέσιμα!

Το Ισραήλ όφειλε να ανοίξει πλήρως τα εμπορικά συνοριακά περάσματα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Αλλά το Ισραήλ δεν σεβάστηκε αυτόν τον όρο αφού τα άνοιξε μόνο μερικώς. Αλλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας το Ισραήλ τα έκλεισε τελείως προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με την UNRWA κάπου 750.000 άτομα δεν παίρνουν τις οφειλόμενες προμήθειες τροφίμων. Με την ισραηλινή απαγόρευση της βοήθειας της UNRWA, διασφαλίζει ότι μια τρομακτική ανθρωπιστική κρίση θα συμβεί εντός των ημερών. Καθώς η UNRWA αποκλείεται επίσης από το να βοηθήσει την Παλαιστίνη σε ανθρωπιστικά ζητήματα, μακροχρόνια προγράμματα όπως αυτά της στέγασης έχουν διακοπεί με απώλειες 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αγροτικοί, κτηνοτροφικοί και πτηνοτροφικοί τομείς είναι από τους πιό σοβαρά πληγέντες από τον πρόσφατο αποκλεισμό συλλογικής τιμωρίας. Ζώα και πουλερικά θεωρούνται τρομοκράτες όσο και οι κάτοικοι της Γάζας κατά την άποψη των Ισραηλινών. Η Γάζα χρειάζεται 150 τόνους ζωοτροφών τη μέρα, εδώ και 4 βδομάδες τίποτα από αυτά δεν έχει εισέλθει. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο κοτόπουλα θανατώθηκαν εξαιτίας της έλλειψης τροφής. Οι απώλειες ανέρχονται στο 20% εξαιτίας έλλειψης εμβολίων, ορών και τροφής. Ο τομέας της αλιείας έχει έλλειψη στο απαραίτητο φυσικό αέριο και επίσης η διαδικασία επώασης έχει σταματήσει. Προϊόντα αναγκαία για την αγροτική παραγωγή όπως εντομοκτόνα, σπόροι και λιπάσματα δεν είναι διαθέσιμα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τον τομέα όπως έγινε άλλωστε από την αρχή της επιβολής του αποκλεισμού. Αγροτικά προϊόντα παραμένουν στη Γάζα καθώς το Ισραήλ αποτρέπει κάθε είδους εξαγωγή εδώ και έναν χρόνο.

Ο λαός της Γάζας είναι εξοργισμένος από την Ισραηλινή συλλογική τιμωρία. Μίλησα με κάποιους κατοίκους της Γάζας και διέκρινα κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Ο κ. Μουχάμαντ που αρνείται να δώσει το πλήρες όνομά του είπε πως ο αποκλεισμός είναι άδικος και είναι ένα μέσο πίεσης προς το λαό για να απεμπολίσει τα δικαιώματά του.

«Έχουμε κάνει υπομονή εδώ και 60 χρόνια. Έχουμε περάσει πιό βάναυσες εποχές από αυτή. Οπότε γιατί να τα παρατήσουμε φέτος. Πρέπει να είμαστε άκαμπτοι και υπομονετικοί και ο αποκλεισμός θα αρθεί τελικά». Λέει ο κ. Μουχάμαντ.

Μίλησα με έναν άνεργο κάτοικο από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι. Ο κ. Χαλίλ Μπαρακάτ, που είναι στα 50 του λέει πως είναι εξοργισμένος από τον αποκλεισμό. «Έχω βαρεθεί, νιώθω ότι είμαστε σαν ζώα μέσα σε κλουβί στη Γάζα. Αν μπορούσα να μεταναστεύσω να ζήσω τα χρόνια που μου απομένουν ειρηνικά, θα το ήθελα πάρα πολύ.» Λέει με θυμό.

Κατά τύχη συνάντησα μια παλιά μου φίλη, την Ουμ Μουχάμαντ Αμπου Ουφ, μια μητέρα στα είκοσί της. Ήταν καλό για μένα να διερευνήσω και τις δικές της απόψεις για τον αποκλεισμό. Ως γυναίκα και μητέρα, η οπτική της είναι πολύ σημαντική. Συναντηθήκαμε στις 6 μ.μ. στην οδό Αλ Ομάρ Αλ Μοκτάρ, που βυθιζόταν στο βαθύ σκοτάδι.

Είχε κάποια ξεχωριστά σχόλια για τον αποκλεισμό. Ρώτησα: πόσο άσχημα έχεις επηρεαστεί από τον αποκλεισμό;

«Ο αποκλεισμός έγινε ο καθημερινός εφιάλτης μέρα και νύχτα. Το ρεύμα κόβεται και αυτό φοβίζει τον 11μηνο βρέφος μου. Κάνει τις συνθήκες για αυτό ανασφαλείς. Επιπλέον προσπαθώ να προμηθευθώ κάποια εμπλουτισμένη διατροφή για αυτό. Πήγα σε πολλά μαγαζιά αλλά εις μάτην. Δεν μπόρεσα να βρω καθόλου τροφή ή αναγκαίες προμήθειες για το γιο μου καθώς υπάρχει έλλειψη σε πολλά βασικά προϊόντα που χρειάζονται για βρέφη όπως γάλα, πάνες κ.ο.κ.»

Άλλος ένας απαισιόδοξος κάτοικος της Γάζας, ο Νάχεντ Ντιμπ, μου είπε ότι ο λιμός διαφαίνεται καθώς κανείς δεν τείνει μια χείρα βοηθείας στους Παλαιστίνιους. «Αργοπεθαίνουμε και κανείς δεν αναλαμβάνει δράση. Έχασα τη δουλειά μου πριν από 8 χρόνια και εξαρτώμαι από σποραδικές βοήθειες. Αυτό ισχύει για δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες σε κανονικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, φτωχοί σαν και μένα, πια δεν παίρνουν κανένα είδος βοήθειας.»

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα συνοριακά περάσματα της Γάζας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να περιμένουν περισσότερη καταστροφή όσο θα παιρνά ο καιρός. Οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν μια κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική άρση του αποκλεισμού της Γάζας που επιβλήθηκε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσδοκίες των Παλαιστινίων θα πάρουν καιρό καθώς δεν υπάρχει σταθερότητα στην ισραηλινή πολιτική αρένα. Ο κάθε Ισραηλινός πολιτικός υπόσχεται και απειλεί τη Γάζα με έναν καινούργιο τρόπο μαρτυρίου.

Οι Ισραηλινοί απέτρεψαν ένα λιβυκό πλοίο φορτωμένο με 3 χιλιάδες τόνους τροφίμων να φτάσει στην ακτή της Γάζας. Η ισραηλινή άρνηση έγινε υπό το πρόσχημα ότι το πλοίο μεταφέρει όπλα για τους Παλαιστινίους. Σε δυο μέρες ένα πλοίο από το Κατάρ θα αποπλεύσει από την Κύπρο για τη Γάζα μεταφέροντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια (ΣτΜ Τελικά η αποστολή ματαιώθηκε έπειτα από πιέσεις του Ισραήλ). Επιπλέον πλοία από Τουρκία, Κουβέιτ, Υεμένη και Ιορδανία προγραμματίζεται να αποπλεύσουν για τη Γάζα σύντομα.


No comments: