Εικόνες

Tuesday, December 2, 2008

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ . . .

Διανύουμε μια συγκυρία στο χώρο της εκπαίδευσης, βλέποντας την κυβέρνηση να συνεχίζει την απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, αφού μετά την αναγνώριση των ΚΕΣ το περασμένο καλοκαίρι, τώρα έρχεται να αναγνωρίσει πλήρως τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την ισοτίμηση με τα πτυχία των ΑΕΙ και την υπερσκέλιση μ’αυτών των ΤΕΙ.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η συγκρότηση ενός νέου πανεκπαιδευτικού κινήματος, το οποίο θα σταθεί εμπόδιο στην υποβάθμιση των πτυχίων μας και στη γενικότερη απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σ’αυτή τη διαδικασία γίνονται πάντα διακριτές οι γραμμές μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε μέσα στο πανεπιστήμιο. Από τη μια η γνωστή ΔΑΠ, που αποτελεί τον εγγυητή του υπουργείου μες στα πανεπιστήμια και από την άλλη η ΠΑΣΠ, η οποία παρά τις όποιες διακηρύξεις της(τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι αντιπολίτευση) επουδενί δε μπορεί ν’αποτελέσει κομμάτι των αγώνων του φοιτητικού κινήματος.Αλλά πέραν αυτών δυστυχώς διακρίνεται και μια ακόμη δύναμη μες στα πανεπιστήμια,η ΠΚΣ,η οποία φαίνεται να μην επιθυμεί αυτήν την κινηματική έκρηξη και παραθέτουμε κάποια περιστατικά που αναδεικνύουν αυτόν τον προβληματισμό.

· Σπάσιμο συγκλήτου: Η ΠΚΣ στη σύγκλητο που είχε ως θέμα τα ΚΕΣ και ύστερα και από τις αποφάσεις των Φ.Σ θα έπαιρνε καταδικαστική απόφαση και θα ζητούσε το κλείσιμο αυτών των κολλεγίων αποφάσισε να σπάσει τη διαδικασία με το πρόσχημα οτι δεν υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ζητήματα (όπως λίστα συγγραμμάτων,μετακίνηση) και να μην πάρει τελικά η σύγκλητος απόφαση. . .Ενώ στην τελευταία σύγκλητο πού δεν είχε κανένα τέτοιο θέμα αποφάσισε ν’ αποχωρήσει. . .!!!

· Στάση σε Γ.Σ και Δ.Σ: Χαρακτηριστική επίσης η στάση της ΠΚΣ στην ιατρική που αποχώρησε από τη Γ.Σ όταν ξεκινούσε με μετρημένα 110 άτομα την πρόφαση ότι έχουν αργήσει μία ολόκληρη ώρα , όπως επίσης μπλόκαρε την διεξαγωγή των Γ.Σ στο Μαθηματικό (μαζί με τη ΔΑΠ και τη ΠΑΣΠ) και στο Χημικό έχοντας την ίδια τακτική . Αυτό φανέρωσε ξεκάθαρα τη διάθεσή τους να μη γίνει η Γ.Σ, πράγμα αδιανόητο για μια αγωνιστική παράταξη! Ενώ σε αρκετές σχολές που είχε πάρει η ΠΚΣ πριν το πολυτεχνείο, στα Δ.Σ που καλέστηκαν για νέες Γ.Σ ψήφιζε κατά, καθώς υποστήριζε ότι είχε βάλει κινηματικό πλαίσιο για 3 βδομάδες. . .Επί της ουσίας όμως έστελνε τον κόσμο σπίτι του αντί να τον βάζει σε μια λογική συνεχούς ενεργοποίησης μέσα από τις Γ.Σ.

Όλα αυτά ασφαλώς δείχνουν ότι η ΠΚΣ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός νέου πανεκπαιδευτικού μετώπου το οποίο θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της μέσα στις σχολές. Καθώς εμμένει σε μια λογική χειραγώγησης των κινημάτων και περιχαράκωσης της γραμμής της, αφού οποιαδήποτε κοινωνική έκρηξη δεν έχει προέλθει από την ίδια ή δε συμμετέχει ή προσπαθεί να τη διασπάσει .Τέτοιες πρακτικές μόνο ανασταλτικές μπορεί να είναι για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, όταν επιθυμούμε την κοινή συμπόρευση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων μέσα στις σχολές για τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας. Παρ’όλα αυτά, εμείς από τη μεριά μας επιμένουμε ότι η ενότητα στη δράση πρέπει και μπορεί ν’αποτελέσει το σημαντικότερο στοιχείο στην αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και τον εγγυητή των μελλοντικών νικών μας.

No comments: